TAEK, GRÜ’nün İçinde Yer Aldığı CERN Projesini Kabul Etti

19 Kasım 2018 Pazartesi

Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde (CERN) Gelecek Dairesel Çarpıştırıcı (FCC) Kollaborasyonu çalışmaları ile ilgili olarak, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK) verilen ve Giresun Üniversitesi öğretim üyelerinin de araştırmacı olarak yer aldığı proje kabul edildi.

Giresun Üniversitesi, CERN ile ilgili olarak şu anda mevcut olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) üzerindeki dedektörlerden biri olan ATLAS dedektöründe veri analizi çalışmalarını ve gelecek dairesel çarpıştırıcı projesi olan FCC kollaborasyonu içerisinde çalışmalarını Üniversitemiz öğretim elemanları ile sürdürmektedir.

FCC (Future Circular Collider) Kollaborasyonu; dünyanın dört bir yanındaki araştırma merkezleri ve üniversitelerin katılmasıyla her geçen gün büyüyen, akademik mükemmeliyete dayalı bilimsel enstitülere ve ilgili alanlarda uzmanlaşmış yüksek-teknoloji (high-tech) şirketlere açık, hızlandırıcı ve dedektör teknolojisi alanında çalışmalara öncülük eden, temel bilim ve parçacık fiziği araştırmalarını ve yeni teknolojileri geliştiren uluslararası bir işbirliğidir. FCC yeni fiziğin anahtarı olup, LHC’de (Büyük Hadron Çarpıştırıcısı) Higgs bozonun keşfinden sonra etkileşme yapısının daha ayrıntılı araştırılmasına olanak sağlayacaktır. Ayrıca; FCC’nin 16 Tesla ve daha yüksek alanlara ulaşan süper iletken mıknatıslardan oluşacak bir teknoloji öncüsü olması öngörülmektedir.

Hatırlanacağı üzere, CERN ve Üniversitemiz arasında, 25 Temmuz 2016 tarihinde imzalanan Mutabakat Zaptı (MoU) ile Giresun Üniversitesi uluslararası FCC bilimsel işbirliğine katılmış, akabinde Nisan 2017’de Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun CERN’e bir ziyareti gerçekleştirmişti. Bu ziyarette, FCC yönetimi ve koordinatörleri ile çeşitli görüşmeler yapılırken, CERN’de son gelişmeler hakkında bilgi alan Prof. Dr. Cevdet Coşkun, çeşitli deney alanlarını ve tesisler yerinde ziyaret etmişti.

FCC Kollaborasyonu içerisinde çalışmaların sürdürülebilmesi için, CERN projeleri kapsamında Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna sunulan ve Giresun Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniveristesi ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim elemanlarının araştırmacı olarak yer aldığı; “CERN’de Gelecek Dairesel Çarpıştırıcı (FCC) için Dedektör ve Fizik Araştırmaları” isimli proje kabul edildi.

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. İlkay Türk Çakir ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ali Yilmaz’ın yer aldığı bu projede belirtilen iş paketleri kapsamında FCC fizik ve dedektör çalışmalarına katkı verilmekle birlikte yapılan çalışmaların sonuçları FCC Kollaborasyonu Kavramsal Tasarım Raporunda yer alacaktır.