Bölüm Başkanından Mesaj

Enerji Sistemleri Mühendisliği; enerjinin üretilmesi, iletilmesi, dağıtılması ve tüketiminin yanı sıra hidroelektrik santrali, doğalgaz santrali, nükleer santral gibi klasik enerji kaynaklarını da tasarlayıp kullanır. Güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, jeotermal enerji ve dalga enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının idaresi, kontrolü, planlaması, montajı, ekonomisi, çevre ilişkisi ve geliştirilmesi üzerine çalışan mühendislik bilim dalıdır. Bu bölümü bitiren öğrenciler “Enerji Sistemleri Mühendisi” unvanını alacaklardır. Tüm bu alanlarda Ar-Ge düzeyinden başlayarak enerji dağıtımının en ekonomik şekilde gerçekleştirilmesine kadar olan her aşamada enerji sistemleri mühendislerine gerek olacaktır.

Bu bölümü bitiren öğrencilerimiz enerji üretimi, dağıtımı ve kullanılması alanlarında tasarımcı ya da uygulayıcı olarak çok geniş iş alanları bulacaklardır. Hem özel sektörde hem de kamuda bulunan işyerlerinde çalışabilecekleri gibi çalışmalarını bağımsız olarak da sürdürebileceklerdir. Başta Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere çalışılabilecek kamu kurumlarına, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Elektrik İletim A.Ş. (EİAŞ), Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ), Elektrik Dağıtım A.Ş.(TEDAŞ), Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ), Devlet Su İşleri (DSİ), Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Hazine Müsteşarlığı örnek verilebilir. Özel Sektörde, konuya ilişkin yürürlüğe konulan yasal mevzuatla birlikte, enerji (petrol, doğalgaz, elektrik, rüzgâr, güneş ve biyoenerji gibi) alanında çoğunluğu yabancı ortaklı olmak üzere birçok şirket kurulmuş ve bu alandaki faaliyetlerine başlamışlardır. Bu şirketlerde çalışacak öncelikli insan kaynaklarını “Enerji Sistemleri Mühendisleri” oluşturacaktır. Bağımsız olarak çalışmak isteyen Enerji Sistemleri Mühendisleri proje üretebilecekleri gibi enerji sektörüne danışmanlık ve müşavirlik de yapabileceklerdir. Ayrıca yurt içinde yabancı sermayeli şirketlerde proje mühendisleri olarak da görev alabileceklerdir.

Enerji Sistemleri Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği ile Makine Mühendisliği bölümlerinin enerji ile ilgili kısımlarının bir araya gelmesi ile oluşmuş disiplinler arası bir mühendislik dalıdır. Eğitime başlayacak öğrenciler mesleki derslerinde Elektrik Mühendisliği Bölümünün ve Makine Mühendisliği Bölümünün bazı dersleriyle birlikte diğer ortak dersleri de alarak bölümü tamamlayacaklardır. Dolayısıyla bu bölümü bitiren öğrenciler her iki alanda da yeterli bilgi birikimine ulaşacaklardır. Öğrenciler, 2. ve 3. sınıfın yaz dönemlerinde yapacakları 30’ar iş günlük stajları ile pratik meslek bilgilerini pekiştireceklerdir.